A është e mundur të hakohet Bitcoin?

0
95

Ndërsa ky proces me energji intensive e bën pothuajse të pamundur për kompjuterët e zakonshëm që të thyejnë kodin e përdorur nga rrjeti Bitcoin, kompjuterët kuantikë pritet të jenë urdhra të përmasave më të fuqishëm se kompjuterët klasikë të sotëm. Për më tepër, disa kompani, përfshirë Google dhe IBM, tashmë pretendojnë se kanë arritur epërsi kuantike

Një studim i ri tregon se teorikisht, kompjuterët kuantikë mund të hakojnë bitcoin, por ndoshta jo në të ardhmen e afërt, pasi do të duhej të ishin rreth një milion herë më të fuqishëm se sa janë sot. Brenda një dekade, kriptomonedha popullore ka shumë të ngjarë të mos jetë në rrezik nga hakerat që zotërojnë kompjuterë kuantikë. Rrjeti Bitcoin përdor një seri llogaritjesh gjithnjë e më komplekse në blockchain për të përfunduar transaksionet. Sasia e madhe e fuqisë llogaritëse e nevojshme për të kryer këto llogaritje është ajo që i mban të sigurta kuletat e kriptove, por nga ana tjetër, është gjithashtu shkaku i problemeve klimatike që lidhen me kriptovalutat. Për shembull, në shkurt 2021, një studim i kryer nga Universiteti i Kembrixhit tregoi se minatorët e bitcoin konsumojnë më shumë energji në mbarë botën sesa vende të tëra, duke përfshirë Argjentinën dhe Holandën.

Ndërsa ky proces me energji intensive e bën pothuajse të pamundur për kompjuterët e zakonshëm që të thyejnë kodin e përdorur nga rrjeti Bitcoin, kompjuterët kuantikë pritet të jenë urdhra të përmasave më të fuqishëm se kompjuterët klasikë të sotëm. Për më tepër, disa kompani, përfshirë Google dhe IBM, tashmë pretendojnë se kanë arritur epërsi kuantike.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here