Shkrirja e “akullit” mes Shkupit dhe Sofjes, pritet të sjell tërheqjen e vetos bullgare!

0
71

Shkup, 7 shkurt – Më 10 ose 11 shkurt, dy Ministritë e Punëve të Jashtme të Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë do të vazhdojnë në Sofje bisedimet në nivel ekspertësh për pakon politike të çështjeve në përpjekje për të tejkaluar dallimet mes dy vendeve. Takimet e grupeve të punës, të cilat u formuan në seancën e përbashkët ndërqeveritare të mbajtur në Sofje më 25 janar, do të vazhdojnë me ritmin e paralajmëruar të takohen, katër herë në muaj, delegacionet nga të dy vendet do të takohen për të diskutuar çështjet e infrastrukturës, arsimin, kulturën, Evropën. integrimi, historia, informon PRESSonline.mk

Siç njoftoi shefi i diplomacisë Bujar Osmani, negociatat vazhdojnë përmes komisioneve, me takimin e Grupit Punues për Infrastrukturë që do të mbahet në datën 10 shkurt, me 14-të shkurt grupi për Integrime Evropiane, pastaj me 21 shkurt grupi për Arsim, ndërsa Komisioni i Përbashkët për Çështjet Historike do të takohet me 28 shkurt. Ministri i Jashtëm vlerësoi se procesi i punës së komisionit është i lidhur me aktualitetin e përgjithshëm politik mes vendeve dhe se pritshmëritë janë që duke rikthyer besimin mes dy vendeve do të inkurajohen të hyjnë në proces dhe sipas metodologjive shkencore të arrihet një tregim të përbashkët.

Bashkëkryetari i Komisionit të Përbashkët për Çështje Historike dhe Arsimore Dragi Gjorgiev në intervistë për REL, i pyetur për takimin me Angel Dimitrov në Sofje, tha se “entuziazmi i ri është më shumë për shkak të dinamikës së punës së Komisionit. Këtu e shoh se ndoshta mund të ndihmojmë dhe se si do të shkojnë punët në bisedimet në vetë komisionin, është një pyetje tjetër”, thotë Gjorgiev.

Sa i përket vijave të kuqe, Gjorgiev thotë se ka vija të kuqe akademike në punën e Komisionit dhe se ata e dinë saktësisht se deri ku mund të shkojnë sa i përket asaj që është përcaktuar deri më tani, ku duhet të ndalet dhe çfarë duhet të debatohet, ndërsa deklaratat e miratuara nga të dy Parlamentet vetëm sa e dëmtuan më tej punën e Komisionit. Nëse kolegët bullgarë nga Komisioni insistojnë se historia e përbashkët nënkupton se maqedonasit kanë qenë bullgarë deri në vitin 1945, Gjorgiev thotë se për këtë kanë pasur konflikt dhe se termi është përdorur në Marrëveshje në artikullin që flet për komisionin historik dhe nuk përkufizohet që nënkuptohet me atë togfjalëshi histori e përbashkët.
Në anën tjetër, autoritetet kanë paralajmëruar fluturimin e parë që do të realizohet më 11 shkurt të këtij viti, do të jenë pasagjerë delegacioni i Maqedonisë dhe Bullgarisë nga ministrat e Transportit dhe operatorëve turistikë nga të dyja vendet.

Forcimi i bashkëpunimit praktik në fusha të rëndësishme për jetën e përditshme të qytetarëve të të dy vendeve dhe shkrirja e akullit për çështjet më të vështira është diçka që Kovaçevski dhe Petkov e promovuan në Shkup dhe Sofje, në seancën ndërqeveritare, pritet të çojë në një kompromis për mosmarrëveshjen dhe tërheqjen e vetos bullgare për fillimin e negociatave midis Maqedonisë së Veriut dhe Bashkimit Evropian. Të dy qeveritë kanë ngritur katër grupe pune – për ekonominë, tregtinë dhe inovacionin, për infrastrukturën, transportin dhe komunikimet, për integrimin evropian, politikat e gjelbra dhe për kulturën, shkencën dhe arsimin. Çështjet historike do të shqyrtohen nga Komisioni i përbashkët tashmë ekzistues maqedonas-bullgar për çështje historike dhe arsimore. (PRESSonline.mk)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here