Bekteshi: Fillon me punë impianti i ri prodhues i Lear dhe Normak, investim 15 milionë euro

0
86

Ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi ka dorëzuar sot lejen e përdorimit të fabrikës së re prodhuese të kompanisë amerikane Lear dhe Normak Investment Group në Zonën Zhvillimore Industriale Teknologjike në Tetovë.
Siç informoi ministri Bekteshi, investimi i ciklit të ri të dytë është 15 milionë euro dhe fabrika e prodhimit është ndërtuar në një sipërfaqe prej 8 000 m2. Ky investim krijon 1000 deri në 1500 vende të reja pune.
“Në Maqedoninë e Veriut realizohet edhe një investim tjetër i rëndësishëm Nëntë muaj pasi ishim këtu për të vendosur gurin e themelit të investimit të përbashkët të ciklit të dytë të Normak Investment Grup dhe kompanisë amerikane Lear, sot kam nderin t’i dorëzoj menaxhmentit të kompanisë licencën e nevojshme për impiantin e ri të prodhimit.
Investime të tilla të mëdha mbështeten nga shteti dhe investitorët kanë përfitime dhe një sërë lehtësimesh në më shumë faza të procesit të investimit” tha ministri Bekteshi.
Sipas tij, investime të tilla japin një kontribut të madh në zhvillimin ekonomik vendor, veçanërisht në fushën e punësimit, zhvillimit të kapitalit njerëzor dhe kanë ndikim pozitiv në eksportet nga ky rajon, para së gjithash sepse krijojnë produkte me vlerë më të madhe të shtuar.
“Dëshmi për këtë janë rezultatet pozitive të operacioneve, veçanërisht në kohë krize të shkaktuar nga pandemia, Lear arriti të rrisë eksportet me 10% në vitin 2021, pas rritjes së eksporteve me 15% në vitin 2020” deklaroi ministri Bekteshi.
Aleksandar Zarkov, menaxher i përgjithshëm i Normak Investment Group falënderoi Ministrinë e Ekonomisë për mbështetjen e dhënë për Zonën Zhvillimore Industriale Teknologjike në Tetovë dhe Normak Investment Group.

“Si rezultat i historisë së suksesit që po ndërtojmë me Lear-in dhe investitorët tjerë në TIDZ Tetovë vitin e kaluar krahasuar me vitin 2020 kemi shënuar rritje të eksporteve prej 16%, dhe krahasuar me vitin 2019 rritja e eksporteve nga kjo zonë është 25%. “, tha Zarkov.
Vanja Stojanovski, drejtor i përgjithshëm i Lear-it falënderoi punonjësit e Lear-it dhe jo mbështetjen e Qeverisë për përshtatshmërinë për realizimin e këtij investimi që do të nënkuptojë rritje të kompanisë dhe rritje të eksportit në tregjet e jashtme.
Kompania amerikane “Lear Corporation” është një agjent kryesor global për mbulesat e sediljeve të makinave dhe sistemet e shpërndarjes elektrike.
Investimi i përgjithshëm i kompanisë në TIDZ Tetovë është 35 milionë euro. Fabrika e parë e prodhimit, e cila shtrihet në një sipërfaqe prej 12,000 m2 dhe që ka filluar punën në vitin 2016, ka investuar 20 milionë euro dhe 2,000 vende pune.
Fabrika e dytë e prodhimit ka një sipërfaqe prej 8000 m2, investimi total është 15 milionë euro dhe janë planifikuar 1000-1500 vende pune.

GAZETA.MK

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here