A do të çojë inflacioni i lartë në rritje të përgjithshme të pagave?!

0
182

Inflacioni ka ardhur dhe ka prekur shumë kategori dhe fusha të ekonomisë në mbarë botën. Kjo është vetëm një shenjë se kompanitë duhet të përgatiten për një breshëri kërkesash për rritje nga punëtorët që kërkojnë të vazhdojnë duke pasur parasysh rritjen e kostos së jetesës. Në SHBA, inflacioni është rritur me 7.9% nga një vit më parë, sipas të dhënave më të fundit nga Byroja e Statistikave të Punës. Në Mbretërinë e Bashkuar, inflacioni u rrit me 6.2% me bazë vjetore – kërcimi më i madh në tre dekada.

Në një treg të ngushtë pune, punëdhënësit që nuk munden ose nuk dëshirojnë të ofrojnë paga në përpjesëtim me inflacionin, mund të jenë në rrezik më të lartë për të humbur punëtorë që tashmë janë të predispozuar për të kërkuar punë të reja.

A duhet që punëdhënësit të rrisin pagën për inflacionin?

Inflacioni po ndryshon pritshmëritë se si duket një rritje e mirë e pagave. Në një sondazh të fundit me rreth 2,500 punëtorë në Mbretërinë e Bashkuar nga platforma e menaxhimit të talenteve Beamery, 47% thanë se punëdhënësit e tyre nuk po përputheshin me koston në rritje të jetesës. Ndër punëtorët që kërkojnë një punë të re, arsyeja kryesore ishte mungesa e rritjes së pagave në rolin e tyre aktual.

Punëdhënësit janë të vetëdijshëm për këtë çështje. Në një studim të fundit të Payscale me 5,578 organizata në SHBA dhe Kanada, shumica dërrmuese thanë se ishin të shqetësuar për inflacionin që gërryen vlerën e rritjes së pagave. Dhe pothuajse gjysma e organizatave thanë se planifikonin të jepnin rritje mbi 3% këtë vit duke rritur ndjeshëm nga një mesatare prej 31% gjatë gjashtë viteve të fundit.

Me korporatat amerikane që grumbullojnë marzhet më të mëdha të fitimit në 70 vjet, punëdhënësit e mëdhenj me sa duket janë në një pozicion të mirë financiar për të rritur pagën. Për kompanitë që vendosin të japin rritje në të njëjtin nivel me inflacionin, kjo nuk do të ndalojë domosdoshmërish dorëheqjet. Në fund të fundit, mënyra më e mirë për të marrë një rritje të pagave është të ndryshoni vendin e punës. Por mund të bëjë një ndryshim për njerëzit që janë të pasigurt nëse do të qëndrojnë apo do të shkojnë.

Pse disa kompani japin rritje që nuk përputhen me inflacionin

Ndërkohë, punëdhënësit më të vegjël, ka të ngjarë të mos jenë në gjendje të përballojnë shpërndarjen e rritjes prej 8-10% në të gjithë bordin – shuma që do të ishte e nevojshme për të siguruar që punëtorët po bëjnë fitime reale të pagave. Por kjo nuk do të thotë që punëdhënësit e vegjël dhe të mesëm janë të dënuar të humbasin punëtorët ndaj konkurrentëve më të paguar.

Ofrimi i një jave pune katër-ditore, për shembull, mund t’i lejojë punonjësit të mendojnë se po marrin më shumë para në këmbim të kohës së tyre. Edhe nëse kompanitë nuk mund të ofrojnë ngritje që kompensojnë punëtorët për inflacionin, ato duhet të pranojnë ndikimin e rritjes së kostove në pagat e punëtorëve, sipas Anthony Klotz, një profesor i asociuar i menaxhimit në Shkollën e Biznesit Mays në Universitetin A&M të Teksasit, i cili shpiku termin ” Dorëheqje e madhe.”

A do të shkaktojë inflacion rritja e pagave?

Duke parë të dhënat makroekonomike, rritjet e rregulluara nga inflacioni nuk duket se ende po materializohen. Ndërsa pagat përgjithësisht janë rritur në SHBA gjatë rrjedhës së pandemisë falë kërkesës së lartë të punëtorëve, rritja e pagave u ngadalësua në shkurt. Dhe të dhënat nga Byroja e Statistikave të Punës (BLS) tregojnë se rritjet e pagave për punëtorët e sektorit privat nuk kanë mbajtur ritmin me inflacionin në muajt e fundit.

Kjo nuk është domosdoshmërish një gjë e keqe. Një shqetësim për rritjen e bazuar në inflacion është se pagat më të larta mund të ushqejnë gjithashtu inflacionin. Ndërsa kostoja e punës rritet, kompanitë mund t’i kalojnë këto kosto tek klientët në formën e çmimeve më të larta. Këta klientë më pas kërkojnë rritje nga punëdhënësit e tyre në mënyrë që të përballojnë koston më të lartë të gazit, qirasë dhe sendeve ushqimore, duke e përjetësuar ciklin.

Por pagat më të larta nuk çojnë domosdoshmërish në çmime më të larta të konsumit. Në vend të kësaj, disa biznese ua kalojnë koston më të lartë të punës bizneseve të tjera. Rritja e fortë e produktivitetit mund të kompensojë gjithashtu kostot më të larta të punës: nëse kompanitë rrisin prodhimin e tyre, ato mund të përballojnë të mbajnë çmimet e konsumit relativisht të qëndrueshme pa shkurtuar marzhet e fitimit. Quartz

Edel Strazimiri / SCAN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here