Të mbash Ramazan 500 metra nëntokë… historia frymëzuese e minatorëve në Bosnje

0
51

AP Photo/Kemal Softic
Gjatë muajit të shenjtë të Ramazanit, ka plot minatorë këtu, që pavarësisht punës së tyre të vështirë, mbajnë agjërimin. Minatorët vishen dhe thërrasin një ashensor që do t’i ulë deri në 500 metra poshtë sipërfaqes së tokës. Kjo është puna e tyre. Në duar minatorët mbajnë një çantë me ushqime.

“Për dikë që nuk do të mbajë agjërimin, është përherë e thjeshtë të gjejë një justifikim. Ne punojmë fort, këtu është vapë, por sërish ne mbajmë agjërimin dhe është Zoti ai që na jep forcën për të përballuar kushtet e vështira”-thotë Salih Doglod, një prej minatorëve.

Në këto thellësi të mëdha, askush s’mund të shohë kur perëndon dielli, e këta besimtarë ‘konsultojnë’ orët e tyre, për të gjetur momentin kur mund të prishin agjërimin.

Pas ngrënies, vjen një lutje.

Disa prej këtyre minierave në Bosnje janë të vjetra dhe pak të mirëmbajtura. Në vitin 2014, raporton Associated Press, Fuad Hadzic i shpëtoi një shembjeje në minierë. Thotë se ai incident thjesht i forcoi besimin në Zot, pasi nga ajo shembje 33 minatorë u lënduan, ndërsa 5 humbën jetën.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here