Kovaçevski: Lidhja e gazit me Greqinë do të sigurojë pavarësinë energjetike

0
78

Interkonektori me Greqinë së bashku me terminalin e gazit të lëngshëm natyror (LNG) në Aleksandropoli nuk janë vetëm projekte të rëndësishme ekonomike, por edhe strategjike, tha në një intervistë kryeministri i Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski dhe shtoi se bisedimet janë të avancuara. të zhvilluara në këto projekte me partnerë nga Republika e Greqisë.

“Besoj se gjatë këtij viti do të bien dakord të gjitha pikat e marrëveshjes dhe se realizimi i saj mund të fillojë këtë vit. Kështu, gazi nuk do të shkojë si më parë ekskluzivisht në drejtimin lindje-perëndim, por do të shkojë nga jugu në veri. Është i rëndësishëm edhe për diversifikimin e energjisë, pasi mundëson ndërtimin e termocentraleve me gaz. Njëri prej tyre do të ndërtohet pranë terminalit në Aleksandropoli”, tha kryeministri Kovaçevski në një intervistë për MIA-n.

Kovaçevski shton se Maqedonia e Veriut vazhdon me realizimin e projekteve të mëdha strategjike, veçanërisht në burimet e ripërtëritshme të energjisë.

“Çdo krizë duhet të jetë një mundësi. Tashmë kemi filluar zbatimin e projekteve të mëdha strategjike, veçanërisht në burimet e rinovueshme të energjisë. Javën e kaluar mora pjesë në vënien në punë të centralit të parë fotovoltaik në Oslomej. “Është i pari termocentral i tillë i vjetër me qymyr në Evropën Juglindore ku është vënë në punë një termocentral 10 megavat, i cili do të prodhojë 15 deri në 17 gigavat orë energji elektrike dhe është i ndërtuar nga shteti”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here