450 euro – kjo është kërkesa e fundit e sindikalistëve për pagën minimale

0
73

Me gjithë rritjen e pakontrolluar të çmimeve, paga minimale në Kosovë vazhdon të mbetet e pandryshuar që nga  viti 2011, në vlerë prej 170 eurosh.

Drejtues të organizatave sindikale në vend  po këmbëngulin që paga minimale të mos jetë më e ulët se 400 euro. Ndërsa, qeveria ditë më parë ka propozuar që paga minimale të rritet në 264 euro, e që është refuzuar nga sindikatat.

Pavarësisht kërkesave të shumta nga organizatat sindikale  dhe  shkallës së lartë të inflacionit që ka ndodhur muajt e fundit, paga minimale në vend vazhdon të jetë e njëjtë, vetëm 170 euro. Ditë me parë qeveria ka dalë me një propozim për rritjen e kësaj page, por ai u kundërshtua nga  përfaqësues të sindikatave.

Kryetari i Sindikatës të Sektorit Privat, Jusuf Azemi, në një përgjigje për Radio Kosovën tha se marrë për bazë situatën në të cilën gjenden punëtorët në vend paga minimale duhet të rritet në 450 euro dhe sipas tij, çdo propozim tjetër është e papranueshëm.

“Nga Këshilli Ekonomiko-Social nuk ka ndonjë risi këto ditë. E për sa i përket pozicionit tonë, nëse vazhdon ky trend i rritjes së çmimeve ne do të shkojmë me kërkesë që rritja të jetë në vlerë prej 450 euro e jo në 400. Për arsye se rritja e konsumit e ka bërë të vetën dhe nuk mund të mbijetohet.”

Edhe kryetari i  Këshillit Ekonomiko – Social, Atdhe Hykolli,  i tha Radio Kosovës se në mbledhjen e fundit  propozimin që e ka dhënë qeveria, nuk e kanë pranuar, sepse paga minimale rritet sipas një formule që e bën Komisioni për Paga, Çmime dhe Pensione.

“Në mbledhjen e fundit që kemi pasur asnjëri nga propozimet që është dhënë nuk ka marrë votat e mjaftueshme. Ne shumë shpejt do të kemi një takim ku pritet të diskutohet paga minimale. Paga minimale rritet sipas një formule që del nga Komisioni për Paga, Çmime dhe Pensione”.

Se paga minimale duhet të rritet bazuar në ligjet aktuale, në shkallën e rritjes ekonomike dhe rritjen e çmimeve e thotë edhe kryetari i Aleancës Kosovare të Bizneseve, Agim Shahini.

“ Ne e vlerësojmë se janë krijuar të gjitha kushtet që Këshilli Ekonomiko-Social t’i rekomandojë qeverisë rritje të dinjitetshme të pagës minimale të bazuar në ligje aktuale, në rritjen e çmimeve dhe në mungesë të punëtorëve. Krejt kjo mundëson që Kosova të ketë qarkullim më të mirë të parave të gatshme.”

Ndërkaq, ministri i Financave, Hekuran Murati, në seancën e fundit të Kuvendit ka deklaruar se shume shpejt do të merret vendimi për rritjen e pagës minimale. Sipas tij, kundërshtimi i sindikatave për propozimin e qeverisë nuk ka qenë i qëndrueshëm, por arsyet kanë qenë politike.

“ Për sa i përket pagës minimale, kjo çështje shumë shpejt do të rregullohet. Ka pasur kundërshtime nga sindikatat, arsyet e tyre nuk janë të  qëndrueshme, për arsye se asnjë anëtar i tyre nuk preket nga ky vendim dhe as nga  paga minimale. Mirëpo janë  arsye politike dhe sindikatat nuk do të duhej ta bënin politike.”

Sipas Sindikatës së Pavarur të Sektorit Privat, në pagën minimale përfshihen punëtorët në sektorin e pastrimit, shërbyesit shtëpiakë, punëtorët e sigurimeve private e të tjerë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here