Pritet të krijohet Gjykata Ndërkombëtare për krimet e luftës në Ukrainë

0
73

Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës (PSVE) u ka bërë thirrje 46 anëtarëve të saja që të krijojnë urgjentisht një Gjykatë Ndërkombëtare të Drejtësisë të bazuar në parimin e juridiksionit universal, në mënyrë që të sillen para drejtësisë autorët e krimeve të luftës në Ukrainë.

Asambleja miratoi njëzëri një rezolutë në sesionin pranveror në Strasburg, Francë, ku Rusia fajësohet për shkelje të rëndë të ligjit ndërkombëtar humanitar.

Rezoluta thekson se ata janë të tmerruar nga raportet për shfrytëzimin e përdhunimit dhe torturës si armë lufte dhe kanë akuzuar presidentin rus, Vladimir Putin për krime në qytetin e Buchas, i cili ” në mënyrë cinike inkurajoi trupat ruse të vazhdojnë veprime të ngjashme”.

Asambleja u bëri thirrje vendeve anëtare që të përdorin parimin e juridiksionit universal për të hetuar dhe ndjekur penalisht kryerësit e krimeve jashtë territorit të tij.

Sipas rezolutës, gjykata duhet të ketë mandat për “hetime dhe ndjekje penale ndaj kriminelëve” siç përcaktohet nga e drejta ndërkombëtare, shkruan në njoftimin e PSVE-së.

Gjykata duhet gjithashtu “të ketë fuqinë të lëshojë urdhër-arreste ndërkombëtare, jo të kufizohet nga imuniteti i shtetit”, tha ai.

Këshilli e dëboi Rusinë në muajin mars për shkelje të rënda të të drejtave të njeriut, sundimit të ligjit dhe lirive themelore si rezultat i agresionit të Moskës në Ukrainë. /Telegrafi/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here