Federata Amerikane e Futbollit bën revolucion historik për ekipin e burrave dhe të grave

0
1853

Federata Amerikane e Futbollit ka arritur marrëveshje historike për të paguar ekipet e saj të burrave dhe grave në mënyrë të barabartë, duke e bërë organin qeverisës kombëtar amerikan të parën në sport që u premton të dyja gjinive para të njëjta.

Federata njoftoi marrëveshje të veçanta të negociatave kolektive deri në dhjetor të vitit 2028 me sindikatat për të dy ekipet kombëtare të mërkurën, duke i dhënë fund viteve të negociatave shpesh të ashpra.

Burrat kanë luajtur sipas kushteve të një CBA që skadoi në dhjetor të vitit 2018. CBA-ja e femrave skadoi në fund të marsit, por bisedimet vazhduan pasi federata dhe lojtarët ranë dakord për të zgjidhur një padi për diskriminim gjinor të ngritur nga disa prej lojtarëve në vitin 2019. Marrëveshja ishte e kushtëzuar me arritjen e kontratave të punës nga federata që barazonin pagat dhe shpërblimet mes dy skuadrave.

“Ndjej shumë krenari për vajzat që do ta shohin këtë duke u rritur dhe e njohin vlerën e tyre në vend që të duhet të luftojnë për të. Megjithatë, babai im më thoshte gjithmonë se nuk shpërblehesh për të bërë atë që duhet të bësh – dhe të paguash burra dhe gra në mënyrë të barabartë është ajo që duhet të bësh”, deklaroi sulmuesja amerikane, Margaret Purce.

“Pra, unë nuk po jap asnjë yll të artë, por jam mirënjohës për këtë arritje dhe për të gjithë njerëzit që u bashkuan për ta bërë këtë”.

Ndoshta problemi më i madh ishte çmimi i Kupës së Botës, i cili bazohet në atë se sa larg një ekip përparon në turne. Ndërsa gratë amerikane kanë qenë të suksesshme në skenën ndërkombëtare me tituj të njëpasnjëshëm të Kupës së Botës, dallimet në paratë e çmimeve të FIFA-s nënkuptonin se ato morën në shtëpi shumë më pak se merrnin burrat.

United States men's national team starting eleven before a game between Wales and USMNT at Liberty Stadium on November 12, 2020 in Swansea. The men have been playing under the terms of a CBA that expired in December 2018

Sindikatat ranë dakord të bashkojnë pagesat e FIFA-s për Kupën e Botës për burrave më vonë këtë vit dhe Kupën e Botës për grave të vitit të ardhshëm, si dhe për turnetë e vitit 2026 dhe 2027.

Secili lojtar do të marrë tarifat për paraqitjen e lojës në atë që USSF tha se e bën atë federatën e parë që bashkon paratë e çmimeve të FIFA-s në këtë mënyrë.

“Ne e pamë atë si një mundësi, një mundësi për të qenë lider në këtë front dhe për t’u bashkuar me ekipin e grave dhe futbollin amerikan. Pra, ne jemi thjesht të ngazëllyer që kjo është mënyra se si arritëm ta realizonim marrëveshjen”, deklaroi Ëalker Zimmerman, një mbrojtës i cili është pjesë e grupit drejtues të Shoqatës së Lojtarëve të Ekipit Kombëtar të SHBA.

The men's and women's teams will split a portion of US Soccer's broadcast, apparel and sponsorship revenue, which, according to USSF, will 'encourage more ways for all parties to work together to grow the game'

Federata bazoi më parë bonuset në pagesat nga FIFA, e cila caktoi 400 milionë dollarë për turneun e meshkujve në vitin 2018, duke përfshirë 38 milionë dollarë për Francën dhe 30 milionë dollarë për turneun e femrave të vitit 2019, duke përfshirë 4 milionë dollarë për Shtetet e Bashkuara.

FIFA ka rritur totalin në 440 milionë dollarë për Kupën e Botës 2022 për burra dhe presidenti i saj, Gianni Infantino, ka propozuar që FIFA të dyfishojë çmimin te gratë në 60 milionë dollarë për Kupën e Botës në vitin 2023, në të cilën FIFA ka rritur ekipet në 32.

Për ciklet aktuale të Kupës së Botës, USSF do të bashkojë fondet e FIFA-s, duke hequr 10 për qind nga lartë dhe më pas do të ndajë pjesën tjetër në mënyrë të barabartë midis 46 lojtarëve – 23 lojtarë në listën e secilit ekip. Për ciklin 2026-2027, shkurtimi i USSF rritet në 20 për qind përpara ndarjes.

Women's players will get paid the same for friendly games against rival Canada as the US men receive for friendly games against their biggest rival, Mexico

Pasi humbën Kupën e Botës 2018, burrat u kualifikuan për Kupën e Botës të këtij viti në Katar që fillon në nëntor. Skuadra e grave do të kërkojë të kualifikohet këtë vit në Kupën e Botës 2023, e organizuar nga Australia dhe Zelanda e Re.

Për turnetë më të vogla, të tilla si ato të drejtuara nga organi qeverisës i Amerikës së Veriut, lojtarët do të fitojnë bonuse identike. Dhe për lojërat kualifikuese, lojtarët do të marrin tarifat e paraqitjes dhe pagesat e performancës që përputhen në bazë të rezultatit të ndeshjes dhe renditjes së kundërshtarit.

Gratë hoqën dorë nga pagat bazë të garantuara, të cilat ishin pjesë e CBA-së së tyre që nga viti 2005. Disa lojtarëve u ishin garantuar paga vjetore prej 100,000 dollarë.

USA women's national team celebrating with trophy after the 2019 FIFA Women's World Cup Final match between The United States of America and The Netherlands at Stade de Lyon

“Mendoj se i kemi tejkaluar disa nga kushtet që mund të duken sikur kemi humbur diçka, por tani liga jonë (profesionale) është në fakt mjaft e fortë, ku tani nuk kemi nevojë për aq kontrata të garantuara, e dini, ne mund të vazhdojmë”, tha Purce.

Kujdesi për fëmijët, i mbuluar për gratë për më shumë se 25 vjet, do të shtrihet tek burrat gjatë kampeve stërvitore dhe ndeshjeve të ekipit kombëtar.

Gratë dhe burrat gjithashtu do të marrin një pjesë të të ardhurave komerciale nga biletat për ndeshjet e kontrolluara nga USSF, me bonuse për shitjet, dhe çdo ekip do të marrë një pjesë të të ardhurave nga transmetimi, partnerët dhe sponsorët.

The United States players during the playing of the national anthem before a game between Uzbekistan and USWNT at Subaru Park on April 12 in Chester, Pennsylvania

Lojtarët do të marrin një plan 401 (k) dhe USSF do të përputhet deri në 5 për qind të kompensimit të një lojtari, duke iu nënshtruar kufijve të IRS. Ato para do të zbriten nga pjesët e të ardhurave tregtare.

Gratë i dhanë fund gjashtë viteve të procesit gjyqësor për paga të barabarta në shkurt në një marrëveshje që kërkonte që USSF të paguante 24 milionë dollarë, një marrëveshje e kushtëzuar me arritjen e marrëveshjeve të reja të negociatave kolektive.

Si pjesë e marrëveshjes, lojtaret e ekipit të grave do të ndajnë 22 milionë dollarë, rreth një të tretën e asaj që kishin kërkuar për dëmshpërblim. USSF gjithashtu ra dakord të krijojë një fond me 2 milionë dollarë për të përfituar lojtaret në karrierën e tyre pas futbollit dhe përpjekjet bamirëse që synojnë rritjen e sportit për gratë. /Telegrafi/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here