Pendarovski dhe Vuçiq me një fotografi nga Davos përshëndesin vendimin e Kishës Ortodokse Serbe

0
183

Me një fotografi të përbashkët nga Davos, presidentët e Maqedonisë dhe Serbisë, Stevo Pendarovski dhe Aleksandar Vuçiq, e përshëndetën vendimin e Kishës Ortodokse Serbe për pranimin e autoqefalisë së KOM- KO-së, si një hap në drejtimin e duhur.

Më herët kreu i shtetit përgëzoi vendimin dhe tha se ky është një lajm i mirë për të gjithë qytetarët e vendit të besimit ortodoks.

“Vendimi i Kishës Ortodokse Serbe do të kontribuojë në korrigjimin e padrejtësive historike dhe do të hapë mundësinë për rritje të re dhe të papenguar shpirtërore të Kryepeshkopatës së Ohrit. Besoj se i gjithë procesi i njohjes së autoqefalisë së Kishës Ortodokse Maqedonase – Kryepeshkopata e Ohrit do të përfundojë me nënshkrimin e afërt të Tomos nga Patriarku Ekumenik HH Bartolomeu, i cili do të kontribuojë në përmbushjen e një prej interesave tona kombëtare dhe përparimin dhe pajtimin në shoqërinë maqedonase”, thuhet në mesazhin e kreut të shtetit.

Urime nga Roma ka dërguar edhe kryeministri Dimitar Kovaçevski.

“Sot është një ditë e madhe, historikisht, kur nderojmë vëllezërit e shenjtë Kiril dhe Metodi, për të marrë autoqefalinë e kishës sonë si të barabartë me të tjerët dhe si njohje të trashëgimisë së saj në madhështinë shpirtërore të Kryepeshkopatës së lashtë të Ohrit dhe si pjesë autentike e identitetit maqedonas. Gëzohemi së bashku me të gjithë të krishterët ortodoksë në vendin tonë për lajmin historik me të cilin Kisha Ortodokse Maqedonase – Arqipeshkvia e Ohrit fiton autoqefalinë”, tha kryeministri Kovaçevski.

Ditë e madhe për Kishën tonë të Shenjtë Ortodokse Maqedonase – Arqipeshkvinë e Ohrit, ka shkruar në Facebook kryetari i OBRM-PDUKM-së, Hristijan Mickoski.

“Kisha jonë duhet të jetë e bashkuar, Sinodi ynë, kleri, ashtu siç duhet të bashkohet edhe populli ynë dhe atëherë do të kapërcehen të gjitha tundimet, stuhitë dhe mundimet. Le të vazhdojmë të ecim të bashkuar. Urime për urtësinë, unitetin dhe dinjitetin e Sinodit dhe lumturinë e tij gg. Stefan, për ndërtimin e urave, për mbrojtjen e identitetit dhe vlerave në të cilat besojmë, për kapërcimin e zbrazëtirave të dekadave dhe shekujve”, ka thënë në një mesazh urimi lideri i VMRO DPMNE-së.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here