Çfarë do të thotë termi Lindje e Mesme?

Gjithçka filloi me marrëveshjen e fshehtë midis Mbretërisë së Bashkuar dhe Francës.

Territori i Lindjes së Mesme sot përfshin 19 vende dhe është rezultat i zhvillimeve dhe vendimeve komplekse të marra në fillim të shekullit të 20-të.

Përshkallëzimi i fundit i konfliktit palestinezo-izraelit ka përqendruar vëmendjen e publikut në zonën e njohur si Lindja e Mesme. Të gjithë e dimë se luftërat janë bërë për dekada në territorin që shpesh quhet djepi i qytetërimit.

Megjithatë, për të kuptuar plotësisht ngjarjet që po zhvillohen aktualisht, është e rëndësishme të dihet konteksti historik dhe gjeopolitik pas tyre. Duke u nisur nga konceptet më themelore dhe duke ditur kuptimin e saktë të termit: Lindja e Mesme.

Çfarë do të thotë?
Lindja e Mesme është një zonë e madhe gjeografike e vendosur në tre kufirin e Azisë Jugperëndimore, Afrikës Veriore dhe Evropës Lindore, por edhe një rajon ku bashkëjetojnë kultura dhe fe të ndryshme.

Kjo zonë ka një rëndësi të madhe historike, sepse këtu u ngritën disa nga qytetërimet më të vjetra në botë, si mesopotamian, persian dhe helen. Aty ku u shfaqën tre fe të mëdha monoteiste: Judaizmi, Krishterimi dhe Islami, të cilat ende bashkëjetojnë sot nën dominimin kulturor arabo-musliman.

Përveç kësaj, Lindja e Mesme është një pikë me interes gjeopolitik për shkak të vendndodhjes dhe daljes në dete të ndryshme, pra në një farë mënyre përfaqëson kufirin midis Perëndimit dhe Lindjes; por edhe për shkak të pasurisë minerale dhe energjetike që është shumë e vlefshme për botën moderne: nafta, gazi natyror, ari etj.

Vendet e mëposhtme janë të vendosura në territoret e saj: Siria, Libani, Izraeli, Palestina, Jordania, Iraku, Irani, Kuvajti, Bahreini, Arabia Saudite, Katari, Emiratet e Bashkuara Arabe, Omani, Jemeni, Egjipti, Qiproja dhe Turqia.

Termi Lindja e Mesme u krijua nga historiani amerikan Alfred Mahan, i cili e përdori atë për të demarkuar zonën e përbërë nga Gjiri Persik, Irani, Afganistani dhe Pakistani. Pas Luftës së Dytë Botërore, kuptimi i saj ndryshoi për të përfshirë rajonet e ish Perandorisë Osmane, së bashku me Gjirin Persik dhe Iranin.

Sfondi historik
Termi rrjedh nga historia kolonialiste. Në vitin 1920, pas Luftës së Parë Botërore, Franca dhe Mbretëria e Bashkuar vendosën të ndajnë territorin e pushtuar nga Perandoria Osmane, të bindura se fuqitë evropiane do të përmirësonin cilësinë e jetës së popullsisë së këtij territori.

Në Paktin e fshehtë Sykes-Picot gjatë Luftës së Parë Botërore, u ra dakord që Franca të dominonte territoret e Libanit dhe Sirisë, ndërsa Mbretëria e Bashkuar do të pushtonte Jordaninë, Irakun dhe Palestinën e sotme. Ky vendim – i cili jo vetëm krijoi ndarje në të gjithë rajonin – por gjithashtu çoi në shfrytëzimin e burimeve të Lindjes së Mesme, u mbikëqyr nga Lidhja e Kombeve – paraardhësi i OKB-së.

Shumë vendime të marra nga këto fuqi perëndimore pas vitit 1920 janë baza e konflikteve në këto vende: lufta arabo-izraelite, lufta në Gjirin Persik ose së fundmi lufta në Irak.

Megjithatë, pavarësisht nga të gjitha sa më sipër, marrëveshjet vendosën kufij që kanë mbijetuar deri më sot, dhe shumica e vendeve karakterizohen nga represioni nën udhëheqësit autokratë, të cilët vendosën integritetin kombëtar të shteteve të tyre si qëllimin e tyre kryesor.

Lindja e Mesme apo Lindja e Mesme?
Pas rënies së Perandorisë Osmane në gjuhën angleze, fjala Lindje e Afërt u zëvendësua me termin Lindje e Mesme, për të shmangur konfuzionin. Domethënë, nën Lindjen e Mesme, bota perëndimore nënkuptonte pjesën perëndimore të Perandorisë Osmane, gjegjësisht Ballkanin. Por akademikët vazhduan të përdorin termin Lindja e Mesme për vendet e Levantit dhe Gadishullit Arabik.

Shtetet e Bashkuara përdorën për herë të parë termin Lindja e Mesme në vitin 1957 në Doktrinën Eisenhower, doktrinën politike të Presidentit Dwight Eisenhower mbi krizën e Kanalit të Suezit. Sot SHBA-ja përdor rreptësisht termin Lindja e Mesme për atë që ne e quajmë Lindja e Mesme.