Turma e dëshpëruar plaçkit magazinat e UNRWA-së në Gaza për furnizime humanitare

Agjencia e OKB-së për refugjatët palestinezë (UNRWA) ka lëshuar një paralajmërim të ashpër se rendi civil po shembet në Gaza, pasi mijëra njerëz kanë plaçkitur magazinat e saj për ushqim dhe sende higjienike. Agjencia tha se një nga magazinat e bastisura nga turmat e dëshpëruara ishte në Deir al-Balah, ku ruheshin furnizimet nga autokolonat humanitare që vinin nga Egjipti.

Thomas White, drejtor i Çështjeve të UNRWA-së në Gaza, tha se situata ishte alarmante pas tre javësh lufte dhe një bllokade të fortë në Gaza nga Izraeli.

“Njerëzit janë të frikësuar, të frustruar dhe të dëshpëruar. Ata mendojnë se janë vetëm, të shkëputur nga familjet e tyre brenda Gazës dhe nga pjesa tjetër e botës,” tha ai.

Ai shtoi se zhvendosja e njerëzve nga Gaza veriore në jug kishte pushtuar komunitetet lokale dhe shërbimet publike. Ai tha gjithashtu se furnizimet e tregut po mbarojnë dhe se ndihmat humanitare që vijnë nga Egjipti janë të pamjaftueshme dhe jokonsistente.

White e kritikoi sistemin aktual të autokolonave si një dështim, duke thënë se ai pengohej nga procese të ngadalta, inspektime të rrepta, furnizime të papërshtatshme dhe kryesisht ndalimi i karburantit. Ai kërkoi një rrjedhë të rregullt dhe të qëndrueshme të ndihmave humanitare në Gaza për të përmbushur nevojat urgjente të njerëzve.

White tha se sapo të rivendoseshin shërbimet e internetit, ekipet e UNRWA në Gaza do të rivlerësonin situatën dhe do të rifillonin shpërndarjen e ndihmës.