Është publikuar lista e qyteteve më të shtrenjta për të jetuar në Gjermani

Kostoja e jetesës në Mynih është më e larta në Gjermani dhe është 38 për qind më e lartë se në zonën e Vogtland në skajin tjetër të shkallës, raportuan Instituti Ekonomik Gjerman dhe Instituti Federal i Kërkimeve për Ndërtim, Urbanizëm dhe Zhvillim Hapësinor.

Faktori vendimtar janë kostot e strehimit. Nëse nuk përfshihen, diferenca midis më të shtrenjtit dhe më të përballueshëm është shumë më e vogël – gjashtë përqind, dhe më pas Shtutgarti është qyteti më i shtrenjtë dhe Lehr më i lirë. Kur përfshihen kostot e strehimit, jeta në qytetin e Mynihut është 25.1 për qind më e shtrenjtë se mesatarja gjermane.

Pasohet nga qarku i Mynihut me 16,7 për qind kosto më të larta, Frankfurt (15,9 për qind) dhe Shtutgarti (14,8 për qind). Rrethi Vogtland është 9.5 për qind nën mesataren kombëtare, ashtu si edhe Greiz. Pasohet nga Görlitz (9.4% më poshtë), si dhe qyteti i Pirmasens dhe distrikti Salzlandkreis me 9.3% nën mesataren.

Është gjithashtu veçanërisht e shtrenjtë në zonat e banuara të njohura, për shembull në buzë të Alpeve ose liqenit të Konstancës. Shtetet lindore, nga ana tjetër – me përjashtim të Berlinit dhe rrethinave të tij – priren të jenë dukshëm më të lira se mesatarja kombëtare.

E njëjta gjë vlen edhe për zona të caktuara në qendër dhe veriperëndim të Gjermanisë, në perëndim të Frankfurtit dhe në veri dhe lindje të Bavarisë. Llogaritjet bazohen në rreth 24 milionë pika të dhënash.