Tinguj të pabesueshëm të regjistruar nga depërtimi i magmës në Islandë: Ja çfarë tingëllon aktiviteti sizmik nën tokë

1 min read


Pozicioni gjeologjik i Islandës është aktualisht veçanërisht i pafavorshëm. Ndërsa vullkani Fagradalsfjall përgatitet të shpërthejë, qindra tërmete tronditin gadishullin Reykjanes çdo ditë. Falë aplikacionit Earthtunes të Universitetit Northwestern, tani është e mundur të dëgjosh ato lëvizje të thella sizmike që ndodhin çdo ditë nën ishull.

Koleksioni i fundit i tingujve u regjistrua javën e kaluar, në fillim të nëntorit 2023, nga stacioni i Rrjetit Global Sizmografik. Ky aktivitet sizmik normalisht nuk mund të dëgjohet, kështu që shkencëtarët i transformojnë frekuencat sizmike në tone të dëgjueshme që janë të arritshme për njerëzit.

Ajo që po dëgjoni janë 24 orë të dhëna sizmike të mbushura me sinjale tërmeti. Shumica dërrmuese e këtyre tërmeteve shoqërohen me depërtimin e magmës në koren e zonës Fagradalsfjall-Svartsengi-Grindavik në Gadishullin Reykjanes. Të dhënat sizmike nuk mund të dëgjohen, frekuencat e tyre janë shumë të ulëta. Kështu, 24 orë të dhëna kompresohen në afërsisht 1,5 minuta të dhëna audio. “Ju mund të dëgjoni intensitetin e pabesueshëm të tërmetit që ndodhi natën e së premtes së kaluar deri të shtunën, dhe është i lidhur me një depërtim të ri të magmës në kore,” thotë Suzanne van der Lee, një sizmologe në Universitetin Northwestern.

Leave a Reply

Your email address will not be published.