UNESCO rekomandon që qyteti Venecia të futet në listën e vendeve të rrezikuara

Venecia duhet t’i shtohet listës së vendeve të trashëgimisë botërore në rrezik, ka thënë agjencia kulturore e OKB-së, UNESCO.

Qyteti ikonik italian është në rrezik të dëmtimit “të pakthyeshëm” nga turizmi dërrmues, mbizhvillimi dhe rritja e nivelit të detit për shkak të ndryshimeve klimatike, sipas një raporti nga UNESCO.

Agjencia synon të inkurajojë ruajtjen më të mirë të qytetit për të ardhmen.

Një zëdhënës i Komunës së Venecias tha se ata do ta “lexojnë me kujdes” propozimin, raporton Reuters.

Ata shtuan se më pas do të diskutohet me qeverinë italiane.

Venecia njihet si “La Serenissima”, që përkthehet se është “shumë i qetë” – por ky pseudonim nuk i përshtatet më.

Raporti i UNESCO-s fajëson autoritetet italiane për “mungesë të vizionit strategjik” për të zgjidhur problemet me të cilat përballet një nga qytetet më piktoreske të Italisë.

Është një goditje për autoritetet, të cilët akuzohen se nuk mbrojnë qytetin historik dhe lagunën përreth, shkruan BBC.