SHBA: Robotaksi do të punojë 24 orë në San Francisko: “Do të jenë të ngadalshëm dhe do të pengojnë trafikun”

Për gjashtë orë, komisioni dëgjoi komentet e banorëve vendas dhe grupeve të veçanta të interesit që mbështesnin ose kundërshtonin këtë vendim.

Pavarësisht kundërshtimit të fortë nga komuniteti lokal dhe agjencitë e qytetit, Komisioni i Shërbimeve Publike të Kalifornisë (CPUC) ka lejuar taksitë robotë nga Alphabet dhe General Motors të lëvizin nëpër San Francisko në të gjitha orët e ditës.

Pas vendimit, taksitë robot Waymo dhe Cruise lejohen të lëvizin pasagjerët nëpër qytet si ditën ashtu edhe natën, në mënyrë që ata të mund të tarifohen për shërbimin.

 

 

 

Waymo do të lejohet të lëvizë me shpejtësi deri në 100 kilometra në orë edhe në mot të keq, ndërsa Cruise do të jetë i kufizuar në 60 kilometra në orë dhe nuk do të lejohet të lëvizë kur kushtet e motit nuk e lejojnë.

Për gjashtë orë, komisioni dëgjoi komentet e banorëve vendas dhe grupeve të veçanta të interesit që mbështesnin ose kundërshtonin vendimin.

Administrata e Transportit dhe Sigurisë pretendon se makinat robotike mund të ndërhyjnë me zjarrfikësit, të shkaktojnë bllokime trafiku dhe të shkelin ligjet e tjera të trafikut, dhe kompanitë nuk kanë zbuluar plotësisht të dhëna që tregojnë për këto probleme. Kjo është arsyeja pse agjencia kërkoi një prezantim më të kujdesshëm të robotikës.

 

 

 

Cruise dhe Waymo, nga ana tjetër, pretendojnë se robotaksitë e tyre janë më të sigurt se shoferët njerëzorë dhe nuk kanë shkaktuar vdekje ose lëndime kërcënuese për jetën në miliona milje që kanë përzënë.

Alphabet dhe General Motors tani janë të licencuara për të operuar shërbime taksi me pagesë në të gjithë qytetin në të gjitha orët e ditës dhe kanë thënë se planifikojnë të prezantojnë më shumë makina. Së bashku, ata kanë më shumë se 500 automjete autonome tashmë në rrugët e San Franciskos.

Cruise dhe Waymo nuk kanë thënë se kur mund të nisin një shërbim taksi 24/7, por kanë premtuar ta bëjnë këtë së shpejti.