Zyrtari i lartë i NATO-s: Ukraina mund të heqë dorë nga territori i pushtuar nga Rusia në këmbim të anëtarësimit

Ukraina mund të duhet të pranojë të lëshojë një pjesë të territorit të pushtuar aktualisht nga Rusia nëse dëshiron të anëtarësohet në NATO, tha numri dy i NATO-s, Stian Jenssen.

Zyrtari i lartë i Aleancës, i cili aktualisht shërben si shef i shtabit të Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s, Jens Stoltenberg, i bëri deklaratatnga një panel diskutimi me mediat norvegjeze ditën e sotme.

Stoltenberg ka shmangur prej kohësh me kujdes pyetjet se çfarë mund të duhet të bëjë Ukraina për t’i dhënë fund luftës.

Qëndrimi i tij ka qenë vazhdimisht se i takon Ukrainës – jo palëve të treta – të vendosë se si dhe kur duhet të fillojnë negociatat me Rusinë.

Por ndërsa Jenssen përsëriti këtë linjë, ai sygjeroi se Ukraina mund të ketë vërtet një rrugë drejt anëtarësimit në NATO, dhe ajo është t’i lëshojë aktualisht një pjesë të territorit të pushtuar aktualisht Rusisë.

“Ka një lëvizje të konsiderueshme në çështjen e anëtarësimit të ardhshëm në NATO për Ukrainën,” tha ai. “Është në interesin e të gjithëve që lufta të mos përsëritet”.

“Rusia po lufton jashtëzakonisht shumë ushtarakisht dhe duket joreale por ata mund të marrin territore të reja. Tani është më tepër një çështje se çfarë arrin të marrë Ukraina,” shtoi ai.