Alarm në SHBA, regjistrohen tre vdekje nga bakteret mishngrënëse

Autoritetet shëndetësore në SHBA janë alarmuar pas tre vdekjeve për shkak të një bakteri që jeton në ujë.

Vdekjet janë regjistruar në Nju Jork dhe në Konektikat. Sipas mjekëve janë shkaktuar një infeksion i rrallë që shpesh rezulton nga ngrënia e butakëve të papërpunuar ose ekspozimi ndaj kripës ose ujit të ndotur.

Bakteri Vibrio vulnificus shfaqet në mjediset bregdetare me ujë të kripur. Midis majit dhe tetorit, kur moti është më i ngrohtë, vërehen përqendrime më të larta. Sipas Qendrës Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, infeksionet mund të ndodhin kur një plagë e hapur bie në kontakt me ushqim deti të papërpunuar ose të papjekur ose lëngje të tyre, ose me ujë të kripur ose të ndotur.

Ata që kontraktojnë infeksionin mund të sëmuren rëndë dhe të kenë nevojë për amputim ndërsa rreth një në pesë njerëz vdesin. Më të rrezikuarit janë të moshuarit dhe ata me sistem imunitar të dobësuar.

Të dy njerëzit nga Konektikat kishin prerje të hapura ose plagë ose pësuan lëndime të reja gjatë aktiviteteve që mund të çonin në infeksione. Viktimat, si një person tjetër që u sëmur, ishin 60-80 vjeç.

Në vitin 2020, pesë raste të infeksioneve nga bakteret u raportuan në Konektikat, por asnjë në 2021 dhe 2022.