Gjermania lehtëson rregullat e shtetësisë

Kabineti i kancelarit Olaf Scholz ka miratuar planet për të shkurtuar rrugën drejt shtetësisë për emigrantët, raportoi AFP.

Sipas rregullave të reja, të cilat duhet të miratohen nga parlamenti, shtetësia në Gjermani do të jetë e disponueshme pas pesë vjetësh, jo tetë, siç është tani.

Ata që janë veçanërisht të integruar mirë dhe zotërojnë shumë mirë gjuhën gjermane do të mund të marrin nënshtetësinë pas vetëm tre vjetësh.

Qytetarët e mundshëm gjermanë do të duhet të dëshmojnë se nuk janë të varur nga ndihma shtetërore, megjithëse do të ketë përjashtime nga kjo kërkesë.

Projektligji do të lejojë më shumë njerëz të marrin nënshtetësinë e dyfishtë, duke përfshirë ata nga komuniteti i madh turk i Gjermanisë.

Rruga drejt shtetësisë mbetet e vështirë për shumë emigrantë nga Turqia dhe vende të tjera që u larguan për në Gjermani në gjysmën e dytë të shekullit të njëzetë.

E drejta për shtetësi të dyfishtë aktualisht është e kufizuar për qytetarët e BE-së dhe Zvicrës, edhe pse në praktikë ka përjashtime.

Një rishikim i ligjit të shtetësisë gjermane ishte një premtim kryesor nga qeveria e koalicionit të qendrës së majtë të kancelarit Olaf Scholz kur të vijë në pushtet në fund të vitit 2021.

Ekonomia më e madhe e Evropës po përpiqet gjithashtu të tërheqë punëtorë të huaj për të plotësuar mungesën akute të fuqisë punëtore dhe po përpiqet të bëhet një destinacion më tërheqës.