Gjyqi i ish-presidentit Donald Trump në Xhorxhia pritet të zgjasë me muaj

1 min read


Prokurorët në çështjen e shantazhit të Donald Trump në Xhorxhia thonë se gjyqi do të zgjasë 4 muaj dhe do të përfshijë rreth 150 dëshmitarë.

Trump dhe 18 të tjerë akuzohen për një komplot për të përmbysur rezultatet e zgjedhjeve presidenciale të shtetit 2020. Një datë për gjykimin nuk është caktuar ende, megjithëse prokurorët shpresojnë të fillojë më 23 tetor.

Ish-presidenti dhe të pandehurit e tij kanë mohuar çdo keqbërje dhe janë deklaruar të pafajshëm. Prokurori i shtetit Nathan Wade tha të mërkurën në gjykatë se afati kohor i pritshëm nuk merr parasysh përzgjedhjen e jurisë, e cila potencialisht mund të shtojë muaj në proces.

Të 19 të bashkëpandehurit në këtë rast janë deklaruar të pafajshëm dhe kanë hequr dorë nga e drejta e tyre për gjykime personalisht, të cilat do të mbaheshin të mërkurën. Gjatë seancës gjyqësore të së mërkurës, gjyqtari McAfee dëgjoi gjithashtu argumente nëse disa nga të pandehurit mund të shkëputnin çështjet e tyre.

Avokatët e Kenneth Chesebro kërkuan të ndërpresin akuzat kundër tij, siç bënë avokatët e Sidney Powell, një ish-avokat i Trump, i cili gjithashtu ka kërkuar një gjykim të shpejtë. Në total, gjashtë nga të pandehurit në këtë rast kanë kërkuar të ndërpresin çështjet e tyre, duke përfshirë Trump dhe ish-kryetarin republikan të Gjeorgjisë, David Shafer.

Të tjerët po kërkojnë që rastet e tyre të kalojnë në gjykatën federale. Gjyqi i Chesebro është planifikuar të fillojë më 23 tetor – në të njëjtën datë kërkohet nga prokurori i qarkut Fani Willis për 18 të pandehurit e tjerë.

Prokurorët pretendojnë se Trump dhe të pandehurit e tij ishin të përfshirë në një përpjekje të shumëfishtë për të përmbysur rezultatet e zgjedhjeve presidenciale të vitit 2020 në shtet, duke kulmuar me një telefonatë në të cilën Trump i bëri presion sekretarit të shtetit të shtetit që të “rillogariste” numërimin e votave.

Leave a Reply

Your email address will not be published.