Anija kozmike indiane dërgoi imazhet e para nga udhëtimi drejt Diellit

1 min read


Aditya-L1 u lansua të shtunën dhe është në një udhëtim prej 1.5 milion kilometrash, i cili do të marrë katër muaj kohë për të arritur në destinacion. Është një distancë që përfaqëson vetëm 1 për qind të distancës midis Tokës dhe Diellit.

Misioni i parë diellor i Indisë filloi vetëm disa ditë pasi vendi u bë i pari që bëri me sukses një ulje të lehtë pranë polit jugor të hënës.

ISRO publikoi sot dy foto të marra nga kamera e montuar në anijen kozmike Aditya-L1, të cilat janë realizuar më 4 shtator.

Një nga fotot tregon Tokën dhe Hënën në një kornizë, planeti ynë është i madh, ndërsa sateliti i tij natyror është një grimcë e vogël në distancë. Fotografia e dytë është një selfie që tregon dy nga shtatë instrumentet me të cilat është pajisur anija kozmike.

Misioni i parë hapësinor i Indisë i përqendruar në studimin e Diellit u emërua pas Surya, perëndisë së Diellit Hindu, i cili njihet gjithashtu si Aditya.

Emërtimi L1 tregon Pikën Langrange 1, vendin midis Diellit dhe Tokës në të cilin anija kozmike indiane po udhëton.

Agjencia Evropiane e Hapësirës ESA deklaron se kjo është pika ku forcat gravitacionale të dy objekteve të mëdha, si Dielli dhe Toka, anulojnë njëra-tjetrën duke lejuar anijen të “notojë”.

Kur Aditya-L1 arrin “vendin e parkimit”, ai mund të rrotullohet rreth Diellit me të njëjtën shpejtësi si Toka, që do të thotë se anijes do t’i duhet shumë pak karburant për të funksionuar.

Që nga nisja e së shtunës, anija kozmike ka përfunduar tashmë dy manovra rreth Tokës dhe pas përfundimit të tre të tjera, ajo do të shkojë drejt pikës L1.

Pas kësaj, ata do të jenë në gjendje të vëzhgojnë vazhdimisht Diellin dhe të kryejnë kërkime shkencore.

ISRO nuk tha se sa kushtoi misioni, por spekulohet të jetë 46 milionë dollarë (43 milionë euro).

Leave a Reply

Your email address will not be published.