Marrëveshje për shkëmbimin e të burgosurve, SHBA i transferon Iranit edhe 6 miliardë dollarë

1 min read


Administrata Biden ka arritur një marrëveshje me Iranin për lirimin e pesë shtetasve amerikanë të ndaluar në vend, në këmbim të transferimit të 6 miliardë dollarëve në fondet e ngrira të Teheranit dhe pesë të burgosurve iranianë.

Sekretari i Shtetit Antony Blinken nënshkroi një përjashtim nga sanksionet për transferimin e fondeve në Iran nga Koreja e Jugut në Katar.

SHBA vazhdon të punojë për lirimin e plotë të shtetasve amerikanë të arrestuar në Iran, por nuk kishte asnjë përditësim për kohën për zgjidhjen përfundimtare, tha zëdhënësi i Departamentit të Shtetit, Matthew Miller, para publikimit të dokumentit.

Skicat e përgjithshme të marrëveshjes SHBA-Iran, sipas së cilës pesë shtetas amerikanë të arrestuar nga Irani do të lejoheshin të largoheshin në këmbim të transferimit të fondeve dhe lirimit të pesë iranianëve të mbajtur në Shtetet e Bashkuara, u bënë publike më 10 gusht.

Sipas dokumentit të Departamentit të Shtetit të parë nga Reuters, Sekretari i Shtetit Antony Blinken përcaktoi se heqja e sanksioneve ishte në interesat e sigurisë kombëtare të Shteteve të Bashkuara.

Dokumenti i cili i është dërguar komiteteve të Kongresit amerikan shënon herën e parë që qeveria amerikane ka pranuar zyrtarisht se po liron pesë iranianë të ndaluar në Shtetet e Bashkuara, si pjesë e marrëveshjes për të siguruar lirinë e pesë shtetasve amerikanë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.