Besimi: Jemi të fokusuar tek urgjenca e vendosjes së vendeve të Ballkanit Perëndimor në rrugën e shpejtë drejt BE-së

2 mins read

-Sot, në Ditën Ndërkombëtare të Demokracisë, ne fokusohemi tek integrimi në BE, tek urgjenca e vendosjes së vendeve të Ballkanit Perëndimor në rrugën e shpejtë drejt BE-së. Në dy dekadat e fundit, ne jemi përballur me shumë sfida që kanë minuar besimin e një pjese të opinionit se agjenda evropiane një ditë do të bëhet realitet. Por ora më e errët është para agimit, e megjithatë BE-ja mbetet qëllimi ynë strategjik, tha ministri i Financave Fatmir Besimi në fjalimin e tij hapës në Forumin Ekonomik dhe Financiar  (SEFF) në Shkup.

Besimi përmendi se çfarë do të thotë të jesh pjesë e BE-së nga pikëpamja ekonomike dhe financiare, cilat janë përfitimet dhe perspektivat kryesore.

 

“Vendet e reja anëtare marrin shumë më tepër fonde kohezioni sesa ato që kishin si kandidatë për anëtarësim dhe fondet e kohezionit janë dy herë më të mëdha se fondet IPA. Buxheti i BE-së për pesë vitet e ardhshme është 11 herë më i lartë se ai që kemi si kandidat me fondet IPA. Ne mund të sjellim diversitetin tonë, sipërmarrjen”, theksoi Besimi.

 

Ideja e FEFSH-së të këtij viti, siç tha ai, është që të hapet një diskutim më i gjerë për BE-në si destinacionin tonë përfundimtar.

 

“Do të hapet një debat më i gjerë për perspektivat e BE-së, se sa shpejt do të bëhemi pjesë e BE-së. Ne do të trajtojmë temat se si mund të kontribuojmë në përshpejtimin e integrimit evropian dhe rajonal, në përmirësimin e mjedisit të biznesit për të mbështetur prosperitetin ekonomik. Ne do të kalojmë gjeopolitikën dhe politikat, si dhe trendet dhe mundësitë globale për ekonominë. Në agimin e një të nesërme më të mirë evropiane, me një sërë mundësish të reja për një standard më të lartë jetese, siguri dhe perspektivë për të gjithë qytetarët tanë, tema e konferencës së këtij viti është “Evropa – PO, Evropa – TANI” ose më përshkruese “Integrimi evropian dhe prosperiteti ekonomik”, theksoi ministri.

 

Ai kujtoi se anëtarësimi në BE mbi të gjitha do të thotë akses në një treg me më shumë se gjysmë miliardë konsumatorë. Kjo, theksoi, jep shtysë për rritje dhe konvergjencë.

 

“Nga pikëpamja mikroekonomike, është shumë më e lehtë të arrihen ekonomitë të vëllimit, duke sjellë kështu kosto më të ulëta nëpërmjet një vëllimi më të lartë prodhimi. Falë veprimeve të përbashkëta, strategjisë së përbashkët tregtare, ajo është pozicionuar lart në skenën e tregtisë globale, me marrëveshjet bilaterale tregtare që sigurojnë hapjen e mundësive të reja për sindikatat”, tha Besimi në fjalimin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.