Escobar: Maqedonia e Veriut duhet t’i harmonizojë ligjet me standardet europiane

“Ekzistojnë nivele të shumta të kontrollit të përputhshmërisë së ligjeve, duke përfshirë ato përmes Bashkimit Evropian, dhe Maqedonia e Veriut duhet të sigurojë që ligjet e saj janë në përputhje me standardet dhe pritshmëritë evropiane”, tha zv.ndihmës sekretari amerikan i Shtetit për Çështje Evropiane dhe Euroaziatike dhe Euroaziatike dhe Përfaqësuesi special për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, në një intervistë për Radion Evropa e Lirë, lidhur me ndryshimet në Kodin Penal.

“Për sa i përket informacionit specifik për ndryshimet në Kodin Penal, ajo që mund të them është se ka nivele të shumta të kontrollit të përputhshmërisë së ligjeve, përfshirë edhe përmes BE-së. Kjo do të thotë se Maqedonia e Veriut duhet të sigurojë që ligjet e saj nuk janë vetëm në përputhje me Kushtetutën, por edhe me pritjet dhe standardet evropiane, tha Gabriel Escobar në intervistë.

I pyetur nëse Shtetet e Bashkuara janë të kënaqura me luftën kundër korrupsionit në Maqedoninë e Veriut në kuadër të ndryshimeve në Kodin Penal, të cilat ulin dënimet për shpërdorim detyre, Escobar thekson se korrupsioni është problemi më i madh për të gjitha vendet e Ballkani Perëndimor.

“Për të filluar, do të thoja se korrupsioni është problemi më i madh për vendet e Ballkanit Perëndimor dhe mendoj se të gjitha vendet mund të bëjnë më shumë (në luftën kundër korrupsionit), përfshirë Maqedoninë e Veriut. Dhe kjo është një nga arsyet pse ne vazhdimisht avokohemi që shteti të zbatojë reformat që BE-ja kërkon prej tij”, tha Escobar.

Ai dje në një intervistë për Zërin e Amerikës theksoi se Maqedonia e Veriut luan një rol shumë të rëndësishëm në proceset në rajon.

Ai shprehu shqetësim edhe për faktin se Ballkani Perëndimor po zhvillohet me “dy shpejtësi”.

“Nga njëra anë, janë anëtarët e Aleancës së Atlantikut të Veriut që janë shumë të përkushtuar në rrugën e tyre NATO dhe evropiane. Janë edhe tre të tjerët që po përballen me vështirësi. Gjatë takimeve të mia me ta, vazhdimisht u kam përcjellë se Shtetet e Bashkuara mbështesin rrugën e tyre euroatlantike. Ne dëshirojmë dhe dëshirojmë që të gjithë ata të zgjidhin mosmarrëveshjet e brendshme dhe rajonale që i pengojnë të përparojnë, theksoi bashkëbiseduesi i Zërit të Amerikës.