Një organ “i padobishëm” që hiqet shpesh mund të luajë një rol në zhvillimin e kancerit

Njerëzit kanë një gjëndër të vogël dhjamore pas sternumit që shpesh thuhet se është e padobishme në jetën e të rriturve. Megjithatë, hulumtimet e fundit tregojnë se kjo gjëndër, e cila quhet gjëndra e timusit, nuk është aq e padobishme sa mendohet.

Studiuesit amerikanë kanë zbuluar se ata që e kanë hequr këtë gjëndër përballen me një rrezik të shtuar të kancerit dhe vdekjes së parakohshme nga çdo shkak më vonë në jetë. Hulumtimi është bërë në bazë të të dhënave në dispozicion dhe tregon një marrëdhënie të vendosur, dhe nuk tregon nëse heqja e gjëndrës timus shkakton drejtpërdrejt kancer apo sëmundje të tjera fatale.

Megjithatë, studiuesit theksojnë se ruajtja e gjëndrës së timusit aty ku është e mundur duhet të jetë një prioritet derisa të dihet më shumë për rolin e saj në ruajtjen e shëndetit.

Në fëmijëri, gjëndra e timusit luan një rol kyç në zhvillimin e sistemit imunitar. Megjithatë, ajo bie dhe është më pak efektive kur hyni në pubertet. Shpesh hiqet gjatë operacionit të madh në zemër tek të rriturit. Megjithatë, një studim i ri zbuloi se njerëzit të cilëve iu hoq gjëndra kishin pothuajse dy herë më shumë rrezik për të vdekur në pesë vitet e ardhshme dhe dy herë më shumë mundësi për të zhvilluar kancer në pesë vitet e ardhshme.

Hulumtimi analizoi të dhënat e pacientëve të cilëve iu hoq gjëndra dhe atyre që e kishin mbajtur atë. Nuk dihet pse ekziston kjo lidhje, por studiuesit dyshojnë se mungesa e një gjëndre timusi ndikon disi në sistemin imunitar të të rriturve.