A e dini kush ka më shumë satelitë në orbitë?

Rreth Tokës ka pothuajse 7000 satelitë që kanë funksione të ndryshme në fushën e komunikimit, navigimit dhe shkencës. Vetëm në vitin 2022 ka pasur mbi 150 lëshime satelitore dhe në dekadën e ardhshme numri i tyre pritet të rritet. Kush i zotëron këta satelitë?

Faqja e internetit Visual Capitalist publikoi një grafik që tregon kompanitë dhe vendet me më shumë satelitë në orbitë. Ajo dominohet nga kompania amerikane Space-X, e cila zotëron rreth gjysmën e të gjithë satelitëve në orbitë, d.m.th. ka 3395 satelitë.

E dyta në listë është britanikja “One Web Satellites” me 502 satelitë, e ndjekur nga qeveria e Kinës me 369 satelitë. Më pas në listë janë qeveria amerikane me 306 satelitë, kompania amerikane Planet Labs me 195 satelitë dhe qeveria ruse me 137 satelitë.

Ju mund ta shihni grafikun me rezolucion të lartë këtu .