Erdogan paraqet mocionin për të zgjatur mandatin e trupave turke në Siri dhe Irak

Një mocion presidencial për të zgjatur autorizimin e dërgimit të trupave turke në Irak dhe Siri edhe për dy vjet të tjera është dërguar në parlamentin turk.

Sipas mediave turke, mocioni i nënshkruar nga presidenti Rexhep Tajip Erdogan tha se rreziqet dhe kërcënimet që vijnë për sigurinë kombëtare nga zhvillimet në zonat ngjitur me kufijtë tokësorë jugorë të Turqisë dhe mjedisi i konfliktit në vazhdim vazhdojnë të rriten.

Duke vënë në dukje se “Turqia i kushton rëndësi të madhe mbrojtjes së integritetit territorial, unitetit kombëtar dhe stabilitetit të fqinjit të saj Irakut”, mocioni thoshte: “Ekzistenca e vazhdueshme e elementëve të PKK dhe DAESH në Irak dhe përpjekjet për separatizëm të bazuar në etni kanë një ndikim të drejtpërdrejtë në paqen rajonale, stabilitetin dhe sigurinë e vendit tonë”.

Mocioni tha gjithashtu se, “për shkak të këtyre zhvillimeve, duhet të merren masat e nevojshme në përputhje me të drejtat e Turqisë që rrjedhin nga e drejta ndërkombëtare”.

Teksti paralajmëroi gjithashtu “për zhvillime që mund të paraqesin rrezik për sigurinë kombëtare të Turqisë dhe kanë për qëllim prishjen e integritetit territorial të Irakut dhe Sirisë nëpërmjet terrorizmit”.

Mocioni theksoi gjithashtu “rëndësinë e pjesëmarrjes së vazhdueshme të Turqisë në koalicionet ndërkombëtare të formuara për të luftuar DAESH-in dhe grupet e tjera terroriste në terren”.