Një studim i ri zbulon se kur do të zhduket njerëzimi

Zhdukja tjetër e madhe mund të shkaktohet nga temperaturat e larta, zbulon një studim i ri shkencor. Në 250 milionë vitet e ardhshme, pothuajse të gjithë gjitarët mund të zhduken nëse planeti ngrohet deri në pikën ku temperaturat janë të padurueshme për jetën.

Situata rëndohet më tej nga formimi i superkontinenteve pranë ekuatorit. Ai e shkruan këtë në një studim të ri të botuar në revistën Nature Geoscience. Nëse kjo ndodh, njerëzimi përballet me zhdukjen. Në studim thuhet gjithashtu se ka një shans shpëtimi për shkak të përparimit teknologjik.

Siç parashikohej, do të ndodhin ekstreme të mëdha të temperaturës për shkak të rritjes së dioksidit të karbonit në atmosferë, i cili është pjesërisht rezultat i aktivitetit tektonik.

“Studimi ynë tregon se temperaturat globale mund të jenë rreth 10-15 gradë Celsius më të larta se sot, dhe vetëm në tokë ato mund të jenë mesatarisht 25-30 gradë më të larta se sot”, thotë një nga autorët.

Më tej parashikohet se kur të formohet një kontinent i ri, çështja e nxehtësisë do të bëhet një problem i madh pasi midis 8 dhe 16 për qind e Tokës do të jetë e pabanueshme për gjitarët.

Gjithashtu, në rreth 250 milionë vjet, Dielli do të jetë 2.5 herë më i ndritshëm se sa është tani, kështu që më shumë energji do të arrijë në Tokë dhe për rrjedhojë do të ngrohet më shumë. Temperaturat ekstreme do të shkatërrojnë gjithashtu burimet tona ushqimore dhe definitivisht Toka nuk do të jetë një habitat i përshtatshëm për asnjë specie.