Flisni shumë? Kjo mund të jetë një shenjë paralajmëruese për katër gjendje të rënda mendore

2 mins read

Nëse jeni një nga ata njerëz që ju pëlqen të flasin shumë, mund të jeni në telashe…

Nëse jeni një nga ata njerëz që ju pëlqen të flasin shumë, mund të jeni në telashe, pasi të folurit e tepërt mund të jetë një shenjë paralajmëruese e hershme e katër gjendjeve serioze psikologjike.

Të folurit e tepruar, i njohur edhe si të folurit kompulsiv, përfshin të folurit për periudha të gjata kohore pa e lënë personin tjetër të flasë, duke folur për interesa të veçanta ose duke ndërprerë dikë për të kuptuar mendimet tuaja.

Mjekja dhe terapistja e licencuar Carolyn Rubenstein zbuloi për “Daily Mail” se si kjo mund të tregojë gjendje të shëndetit mendor si ankthi, ADHD dhe autizmi.

Autizmi

Njerëzit me çrregullim të spektrit autik shpesh kanë probleme me ndërveprimin, si dhe interesa të kufizuara. Megjithatë, autizmi është kryesisht i vështirë për t’u dalluar dhe gjithnjë e më shumë raste zbulojnë autizmin në moshë madhore.

Ekzagjerimi në disa interesa dhe gjithashtu në të folur nuk do të thotë domosdoshmërisht se keni autizëm, por nëse nuk keni nevojë të ndaloni fjalimin tuaj ose të ndiqni kontaktin me sy gjatë komunikimit verbal, kjo mund të tregojë mundësinë e autizmit.

ADHD

ADHD është një çrregullim i vëmendjes ose hiperaktivitet, dhe është më e lehtë të vërehet si autizmi. Simptomat zakonisht vërehen herët në fëmijëri, por mund të vërehen edhe në pleqëri. Zakonisht, njerëzit nuk i kushtojnë vëmendje mjedisit të tyre, nuk mund të përqendrohen lehtësisht në detyra, flasin tepër dhe ndërpresin të tjerët.

“Personat me ADHD, ka një tendencë për të qenë impulsiv me frenim të reduktuar. Mund të thuash çdo gjë që të vjen në mendje pa filtrim, të cilën thjesht e thua dhe nuk e mendon,” tha Rubenstein.

Ankthi

Edhe pse njerëzit në ankth janë përgjithësisht të qetë dhe nuk u pëlqen të flasin tepër, nuk është gjithmonë kështu. Terapisti Rubenstein vuri në dukje se ekzagjerimi është një karakteristikë e zakonshme e kësaj gjendjeje.

“Ka një tendencë që ankthi të shoqërohet me heshtjen. Megjithatë, njerëzit do të flasin për të shmangur përballjen me heshtjen. Kjo energji nervore me të vërtetë shpërndahet përmes bisedës”, shpjegon ai.

Çrregullimi bipolar

BPD ose çrregullimi bipolar është një gjendje e shëndetit mendor e karakterizuar nga luhatje ekstreme të humorit. Kështu, një person mund të ketë episode depresioni ose manie. Gjatë një episodi maniak, njerëzit mund të ndihen shumë të emocionuar dhe të jenë më aktivë se zakonisht, gjë që mund t’i bëjë ata të flasin shumë.

Çrregullimi bipolar mund të shkaktojë të folur të shpejtë apo edhe të paqartë që shpesh nuk ka kuptim. Ky njihet si fjalimi i stresuar, i cili ndodh kur dikush mendon aq shpejt sa nuk mund t’i nxjerrë fjalët aq shpejt sa duhet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.