Metodat e duhura për të menaxhuar shëndetin mendor gjatë lënies së duhanit!

3 mins read

Nëse sapo ju është mbushur mendja për ta lënë duhanin ose jeni në gjysmë të procesit, ne duhet t’ju përgëzojmë pasi ky është një hap i rëndësishëm për të siguruar një shëndet më të mirë fizik dhe mendor. Dikush mund të përjetojë simptoma të rënda të tërheqjes së nikotinës gjatë kësaj kohe, duke penguar synimet për të lënë duhanin.

Sipas Institutit Kombëtar të Kancerit, tërheqja e nikotinës mund të shkaktojë nxitje fizike dhe psikologjike, pasi trupi dëshiron nikotinë. Këto nxitje mund të shfaqen brenda një ose dy ore pas përdorimit të fundit të duhanit dhe mund të vazhdojnë për ditë, javë apo edhe muaj. Disa studime sugjerojnë një lidhje të fortë midis pirjes së duhanit dhe sëmundjeve të shëndetit mendor.

Personat që pinë duhan kanë më shumë gjasa të kenë shëndet mendor më të dobët në krahasim me jo duhanpirësit. Gjithashtu, njerëzit me sëmundje mendore tregojnë një prevalencë më të lartë të pirjes së duhanit sesa popullata e përgjithshme, me gatishmëri më të ulët për të lënë duhanin. Nëse nuk menaxhohet mirë, mund të kontribuojë në zhvillimin dhe përkeqësimin e disa çrregullimeve të shëndetit mendor si depresioni, ankthi dhe çrregullimi bipolar.

Një studim zbuloi se hendeku i trajtimit për çrregullimet mendore në Indi është mjaft i lartë, me rreth 70% deri në 92% të njerëzve me çrregullime mendore nuk po marrin trajtimin e duhur. Prandaj, është e rëndësishme të trajtohen si duhanpirja ashtu edhe çështjet e shëndetit mendor. Si psikiatër, shpesh punoj me njerëz që po e lënë duhanin. Këtu janë këshillat/mënyrat kryesore për t’ju ndihmuar gjatë rrugës:

Terapia e zëvendësimit të nikotinës (NRT) është një zgjidhje e moshës së re që është një opsion terapeutik i suksesshëm dhe më i sigurt për të ndihmuar njerëzit të lënë duhanin. Ai siguron marrjen e nikotinës, por në një mënyrë të padëmshme. NRT ka forma të shumta, të tilla si arna, çamçakëz, sprej për hundë, inhalatorë dhe tableta. Njollat transdermale të nikotinës kanë rezultuar të jenë revolucionare në pakësimin e dëshirave dhe ndjenjave të tërheqjes. Kjo jo vetëm që ndihmon për të lënë duhanin, por gjithashtu redukton depresionin dhe ankthin që mund të vijnë nga vetë varësia. Me mbështetjen e mjekut tuaj, NRT mund t’ju ndihmojë të lini duhanin përfundimisht.

Menaxhimi i stresit është thelbësor për të përballuar zakonet e pirjes së duhanit, veçanërisht kur shfaqen simptomat e tërheqjes. Praktikimi i meditimit të vetëdijes, jogas ose ushtrimeve të frymëmarrjes së thellë mund t’ju ndihmojë të përballoni stresin. Angazhimi në stërvitje të rregullt mund të jetë gjithashtu një mënyrë efektive për të përmirësuar vazhdimisht shëndetin mendor. Mund të ndihmojë në reduktimin e stresit dhe ankthit, përmirësimin e humorit dhe promovimin e gjumit më të mirë. Sigurohuni që të hani rregullisht një dietë të shëndetshme dhe të angazhoheni në aktivitete që ju sjellin gëzim dhe relaksim.

Lënia e duhanit është një udhëtim, jo një gjë që i përshtatet të gjithëve. Prandaj, kërkohet qëndrueshmëri dhe durim. Është normale të përjetoni pengesa, pasi mund t’ju duhet kohë për të gjetur mekanizmat e duhur të përballimit që funksionojnë për ju. Megjithatë, me mbështetjen dhe burimet e duhura, udhëtimi bëhet më i lehtë. Është e rëndësishme të kesh njerëz përreth që mund t’ju ofrojnë mbështetje dhe inkurajim. Kontaktoni familjen dhe miqtë, ose merrni parasysh të bashkoheni në një grup mbështetës për t’u lidhur me të tjerët që po lënë gjithashtu duhanin. Një sistem mbështetës mund të sigurojë llogaridhënie, motivim dhe një ndjenjë komuniteti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.