OBSH: Të paktën 130 foshnja të lindura para kohe në Gaza, janë në rrezik për shkak të mungesës së karburantit në spitale

Të paktën 130 foshnja të lindura para kohe janë në “rrezik të madh” për shkak të mungesës së karburantit në spitalet në Rripin e Gazës, tha sot Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).

Foshnjat janë në gjashtë reparte neonatale, tha organizata Ndihma Mjekësore për Palestinezët dhe mjekët paralajmërojnë se ata janë në rrezik të menjëhershëm nëse karburanti nuk arrin së shpejti në spitale.
OBSH ka bërë thirrje për qasje “urgjente dhe të qëndrueshme” me karburant në Gaza për të mundësuar funksionimin e objekteve shëndetësore.

Melanie Ward, drejtoresha ekzekutive e bamirësisë, u bëri thirrje liderëve botërorë që të bëjnë presion ndaj Izraelit që të lejojë dërgimin e karburantit në Gaza.

– Bota nuk mund të shikojë thjesht sesi foshnjat vriten nga rrethimi i Gazës. Nëse nuk bëhet asgjë, është një dënim me vdekje për ato foshnja, tha Melanie Ward.

Spitalet në Gaza po mbushen me të plagosur nga lufta mes Izraelit dhe ekstremistëve palestinezë, të shkaktuar nga sulmet e befasishme të Hamasit në territorin jugor izraelit më 7 tetor.

Mjekët theksojnë se gjeneratorët në spitale nuk punojnë më shpesh dhe se u mungojnë fashat dhe barnat ndër të tjera. Një mungesë e madhe e pajisjeve, duke përfshirë respiratorë, i detyron mjekët të trajtojnë ata, jeta e të cilëve sigurisht mund të shpëtohet, në vend të rasteve serioze që kërkojnë kujdes kompleks, tha Dr. Muhammad Kandil, i cili punon në Spitalin Nasser në Khan Younis.

Shumë reparte në spital janë në errësirë ​​pasi energjia elektrike kursehet vetëm për pavijonet me pacientë të rëndë.

OBSH tha se Ministria e Shëndetësisë në Gaza raportoi se konsumi ditor i furnizimeve mjekësore në luftë ishte i barabartë me konsumin mujor para luftës.