Dielli ka të ngjarë të bëhet burimi më i rëndësishëm i energjisë në botë deri në vitin 2050

Dielli ka të ngjarë të bëhet burimi më i rëndësishëm i energjisë në botë deri në vitin 2050, thonë shkencëtarët britanikë në një studim të publikuar së fundmi.

Sektori i energjisë mund të ketë arritur një pikë ku ka një sinergji midis përdorimit të teknologjisë diellore dhe procesit të të mësuarit të kompanive për ta bërë atë më të përballueshme, thonë shkencëtarët nga Universiteti i Exeter dhe University College London.

“Përparimet në burimet e rinovueshme të energjisë nënkuptojnë se parashikimet e dominuara nga lëndët djegëse fosile nuk janë më realiste,” tha në një njoftim për shtyp udhëheqësi i studimit Dr. Femke Nijse i Institutit Exeter për Sistemet Globale.

Ekziston një besim në rritje se kostoja e reduktuar në mënyrë dramatike e energjisë së rinovueshme do të lehtësojë ndjeshëm reduktimin e karbonit në vendet në zhvillim, thuhet në deklaratë.

Ndërsa rruga që energjia diellore të bëhet burimi më i rëndësishëm i energjisë duket se është vendosur, edhe pa mbështetjen e politikave më ambicioze të klimës, shkencëtarët paralajmërojnë se “pengesat” ende mund ta parandalojnë atë.

Katër pengesa për dominimin diellor
Shkencëtarët identifikuan katër fusha që mund të parandalonin kalimin në dominimin diellor: disponueshmëria e rrjeteve të qëndrueshme të energjisë elektrike, financimi diellor në vendet në zhvillim, kapaciteti i zinxhirit të furnizimit dhe rezistenca politike në rajonet ku shumë vende pune janë të lidhura me industritë e karburanteve fosile.

Prandaj, qeveritë duhet të fokusohen më pak në kalimin në vetë energjinë diellore dhe më shumë në heqjen e këtyre katër barrierave, rekomandojnë shkencëtarët.

Kjo përfshin sigurimin e furnizimit me energji kur nuk ka diell, për shembull përmes fermave të erës dhe linjave të transmetimit ndërrajonal.

Vendet afrikane në veçanti do të kenë nevojë për akses në financa për të menaxhuar kalimin në energjinë diellore. Zinxhirët e furnizimit duhet të forcohen, veçanërisht për lëndët e para kritike si litiumi dhe bakri i nevojshëm për prodhimin e baterive.

Humbjet e vendeve të punës në lëndët djegëse fosile dhe industritë e ngjashme, nga të cilat varen rreth 13 milionë njerëz në mbarë botën, duhet të zbuten, thonë shkencëtarët.