Gaza përballet me krizën e karburantit ndërsa Izraeli bllokon ndihmën dhe sulmet ajrore vazhdojnë

Rripi i Gazës po përballet me një mungesë të rëndë karburanti që kërcënon të përkeqësojë krizën humanitare në territorin e rrethuar, ku më shumë se 400,000 njerëz janë zhvendosur nga sulmet ajrore të vazhdueshme izraelite.

Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Ndihmë dhe Punë (UNRWA) sot tha se Gaza ka nevojë për karburant “po aq urgjent sa uji dhe ushqimi”, pasi dy autokolonat e ndihmave që hynë në Gaza këtë fundjavë mezi lehtësojnë kushtet e tmerrshme brenda enklavës.

“Pa karburant, nuk do të jetë e mundur të shkosh rreth Gazës … ose të fuqizosh uzinën e shkripëzimit të ujit për të marrë ujë të pastër të pijshëm ose për të furnizuar spitalet dhe makinat e shpëtimit,” tha drejtoresha e komunikimit Tamara Alrifai.

Alrifai tha se ndihma humanitare që hyri në Gaza ishte “një pjesë” e asaj që nevojitet për njerëzit e zhvendosur, të cilët aktualisht janë duke u strehuar në shkollat e drejtuara nga UNRWA. Ajo shtoi se situata është “shumë, shumë e rëndë”.

Ajo tha se njerëzit në Gaza janë të detyruar të racionojnë ushqimin, “madje duke numëruar kaloritë minimale të nevojshme për person në ditë për mbijetesë”.

Megjithatë, Izraeli ka thënë më parë se karburanti nuk do të lejohet në Gaza, duke akuzuar grupet militante palestineze Hamas dhe Xhihadin Islamik se përdorin materiale ndihmëse për të ndërtuar raketa dhe tunele. (politiko.mk)