Ndryshimet kushtetuese, Bilalli: Flamurin e budallakisë e mbanë VMRO-DPMNE

“Për fat të keq këtu flamurin e budallakisë duket se e mbanë VMRO-DPMNE, por përgjegjësinë e shumë budallakive reale e ka pushteti aktual, të cilit nuk i ka mbetur diçka tjetër që të lavdërohet, përveç se jemi për BE, kërkojmë ndryshime kushtetuese dhe pala tjetër i përgjigjet se ne nuk bëjmë ndryshime kushtetuese të kushtëzura nga diktati bullgarë”.

Kështu tha në një intervistë për edicionin ifnormativ në televizionin Globi profesori universitar dhe analisti, Mersel Bilalli kur u pyet se kush e ka fajin nëse nuk miratohen ndryshimet kushtetuese.

“Të gjitha këto tregojnë se edhe njëra palë edhe tjetra kanë përgjegjësi objektive. Ajo e pushtetit është se jo vetëm që nuk ka arritur të bëjë reforma por edhe i ka munguar vullenti politik për të bërë refroma, sidomos sistemi gjyqësor i cili nuk funksionon dhe e gjithë shoqëria të cilën e mbajnë gjallë dy gjëra, e para funksionimi i gjyqësorit dhe e dyta sistemi meritor apo sistemi i vlerave që nënkupton se në shoqëri e ka çdo person atë pozicion që e meriton përmes ndjekjeve, procedurave, vlerësimeve të cilat janë shumë larg diktatave partiake”, deklaroi Mersel Bilalli, analist.

Ne nuk i kemi këto dy segmente tha më tej Bialli, sipas të cilit, prandaj, kemi shoqëri të deformuar që si pasojë për mbi 30 vite pavarësi Maqedoni shënon vetëm regres duke e rritur borxhin e saj vazhdimisht ndaj organizatave botërore financiare.

“Nëse ndryshimet kushtetuese nuk miratohen si vend anëtare e NATO-s, Maqedonisë nuk i kanoset ndonjë rrezik”, tha Bilall, por shtoi se “humbet edhe shpresa e fundit se këtu ka perspektivë për të jetuar”.

Ai nuk beson që mund të vijë ndonjë preson nga shoqëria, në veçanti ajo shqiptare, pasi siç thekson, kjo e fundit ka humbur masën e saj më vitale siç është rinia e cila ka migruar maskovikisht.

“Politika shqiptare sikur nuk e ka ditur se patriotizmi më i madh është ekonomia dhe zhvillimi ekonomik por e kemi dëbuar pjesën më vitale të asaj popullate e cila duhet të jetë lokomotiva e disa ndryshimeve dhe kur Maqdonia nuk ndeshet me atë presion, duket se ne dukshëm e kemi humbur potencialin tonë për fuqinë dhe presion kritik për çështje shumë të rëndësishme zhvillimore, gjeopolitike dhe gjeostrategjike”, deklaron më tej Bilalli.

Se a mund të jetë rikthimi i ish kryeministrit Nikolla Gruevski presion ndaj VMRO-DPMNE-së për të mbështetur ndryshimet kushtetuese, Bilalli tha se kjo gjë më shumë “shërben si një kukull bostani që të frigon sorrat” sesa liderin aktual të VMRO-DPMNE-së, i cili sipas tij, “duket se nuk ka vizion që të pajtohet me ndryshimet kushtetuese”.

Sipas Bilallit, gjasat që ndryshimet kushtetuese të miratohen tani, janë minimale.