RMV, nesër fillon vaksinimi kundër gripit sezonal, deri tani janë regjistruar 30 mijë qytetarë

2 mins read

Deri në mëngjesin e sotëm janë regjistruar tridhjetë mijë të interesuar për vaksinim kundër gripit sezonal, i cili fillon nesër, ka konfirmuar për MIA-në, Aleksandar Petliçkovski, kryetar i Komisionit për Sëmundje Infektive, transmeton Portalb.mk.

“Vaksinimi do të bëhet në të gjitha qendrat e shëndetit publik në të gjithë vendin. Kjo është një total prej 40 lokacionesh në të gjithë vendin. Në Shkup, në katër pika vaksinimi”, tha Petliçkovski.

Janë në dispozicion 60.000 doza vaksinash.

“Vaksinimi kundër gripit është vërtetuar gjatë viteve të fundit, është shumë efektiv dhe është absolutisht i sigurt dhe është mirë të bëhet veçanërisht tek të moshuarit, fëmijët e vegjël dhe ata me sëmundje kronike. Për dallim nga Covid, ku vaksinimi i të rinjve, le të themi, nuk ishte rekomandim në radhë të parë, për gripin, po, për fëmijët e vegjël thuhet se vaksinimi kundër gripit sezonal rekomandohet për popullatën pediatrike”, theksoi Petliçkovski.

Siç informoi për MIA-në, drejtori i Institutit të Shëndetësisë Publike, Shaban Memeti, nga nesër fillon vaksinimi kundër gripit sezonal, ndërsa interesimi më i madh është për të sëmurët kronikë dhe personat e moshuar dhe të dobët.

Edhe Lilia Çolakova Dervishova, kryetare e Shoqatës së mjekëve amë privat, thekson se vaksina e gripit sezonal vendoset kryesisht nga të sëmurët kronikë dhe të moshuarit, të dobëtit.

“Shumica e njerëzve tashmë janë të arsimuar dhe regjistrohen për vaksinime në vakcinacija.mk, ose rreth tyre kanë të afërm më të rinj, të cilët e bëjnë këtë për ta”, tha për MIA-n Çolakova Dervishova.

Vaksinimi bëhet nëse një person është i shëndetshëm, kujton ajo, duke theksuar se nuk bëhet me ndonjë infeksion bakterial apo viral. – Për faktin se imuniteti ende prishet.

“Fillimisht duhet të shërohesh, pastaj të shkosh për vaksinë”, tha Çolakova Dervishova.

Ministria e Shëndetësisë bëri të ditur dje se vaksinimi kundër gripit sezonal nis këtë javë dhe se 60.000 doza kanë mbërritur në vend, të katër llojeve të vaksinave të destinuara për vaksinim falas. Qytetarët e grupeve të rrezikut të cilët janë regjistruar për vaksinim përmes faqes së internetit të vakcinacija.mk, në ditët në vijim do të marrin njoftim për datën, orën dhe vendin e saktë të vaksinimit me SMS.

Leave a Reply

Your email address will not be published.