Historiani serb: Vuçiq duket person jo i besueshëm, nëse ka ditur për Banjskën atëherë ai është burim i destabilitetit

1 min read

E vetmja gjë që mund të kishte bërë presidenti serb Aleksandar Vuçiq pas Banjskës ishte t’i arrestonte të gjithë, t’i sillte para gjykatës sa më shpejt që të ishte e mundur dhe të zëvendësonte pesë njerëzit kryesorë të sistemit të sigurisë, tha historiani Milan Protiq në një intervistë për Vreme.

“Po ta kishte bërë në dy ditët e para pas Banjskës, Vuçiq do të ishte në një pozitë të shkëlqyer – do ta mbyllte historinë pa asnjë presion, do të tregonte se e kuptonte se çfarë ndodhi”, tha Protiq.

Ai është i bindur se edhe publiku në Serbi do t’i mirëpriste lëvizjet e tilla të Vuçiqit si një njeri që bën atë që duhet bërë – ai zëvendëson zyrtarët brenda natës.

“Atyre nuk u intereson vërtet se si quhet ministri i Brendshëm apo kreu i shërbimeve të inteligjencës. Ata janë gjithsesi individë pa personalitet,” tha Protiq.

Ai tha se pavarësisht nëse Vuçiq e dinte apo nuk dinte për Banjskën, ai duket si një person jo i besueshëm.
“Sepse nëse ai nuk e dinte, kjo do të thotë se ka forca brenda sistemit që ai nuk i kontrollon. Nëse ai e dinte, atëherë ai është burimi i paqëndrueshmërisë. Unë besoj se ky është tani problemi më i madh që ai duhet të zgjidhë”, tha Protiq.

I pyetur se pse arrin në përfundimin se Vuçiq është në telashe, Protic u përgjigj se “gjërat po ndryshojnë, të paktën në retorikë”.

“Po mendoj për Rezolutën e Parlamentit Evropian dhe vizitën e përfaqësuesve të Quintit Vuçiq u përpoq të gjente hapësirë ​​për manovrim duke shkuar në Pekin dhe duke u takuar atje me Putinin. Ajo dërgon një mesazh se ka alternativa dhe se nuk është plotësisht e varur nga Perëndimi. Nuk e di sa efektive do të jetë. Me zgjedhjet e ardhshme pozita e tij do të jetë më e vështirë. “Unë nuk do të isha në vendin e tij tani,” tha Protiq.

Ai vlerësoi se Vuçiq tani është nën presion më të madh sesa mund ta imagjinonte ndonjëherë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.