Shefi i UNRWA-s bën thirrje për më shumë ndihmë për Gazën në mes të krizës së urisë dhe sëmundjeve

1 min read

Kreu i agjencisë së OKB-së për refugjatët palestinezë, Philippe Lazzarini, ka paralajmëruar se situata humanitare në Gaza po përkeqësohet me shpejtësi dhe i ka kërkuar bashkësisë ndërkombëtare të rrisë ndihmën e saj për enklavën e rrethuar. Ai tha se nivelet aktuale të ndihmës ishin të pamjaftueshme dhe se banorët e Gazës po përballeshin me kërcënimin e dyfishtë të urisë dhe sëmundjes.

Duke folur në një konferencë shtypi në Jerusalem, Lazzarini tha se ishte i zhgënjyer nga mungesa e përparimit në dërgimin e ndihmave për Gazën, e cila është nën një bllokadë nga Izraeli dhe Egjipti që nga viti 2007. Ai tha se numri i kamionëve që hynë në Gaza nuk mjafton për të plotësuar nevojat bazë të më shumë se 2 milionë njerëzve që jetojnë atje.

Ai tha gjithashtu se Gaza ishte në prag të një fatkeqësie të madhe shëndetësore, pasi furnizimet me ushqim dhe ujë po mbaronin, ujërat e zeza ishin tejmbushur në rrugë dhe shërbimet publike po shemben. Ai tha se për herë të parë ndonjëherë, stafi i tij kishte raportuar se njerëzit ishin të uritur dhe të dëshpëruar.

Ai bëri thirrje për një fluks domethënës dhe të pandërprerë ndihme në Gaza, duke thënë se rrethimi ishte një formë ndëshkimi kolektiv që shkel të drejtat njerëzore të shumicës së fëmijëve dhe grave në Gaza. Ai gjithashtu i kërkoi Izraelit të heqë kufizimet e tij në lëvizjen e mallrave dhe njerëzve brenda dhe jashtë Gazës, duke thënë se kjo ishte thelbësore për rimëkëmbjen dhe zhvillimin e enklavës. (politiko.mk)

Leave a Reply

Your email address will not be published.