BE përgatit paketën e re të sanksioneve ndaj Rusisë

Në ditën e dyvjetorit të pushtimit rus të Ukrainës, më 24 shkurt do të shpallet raundi i ri i sanksioneve të Bashkimit Evropian kundër Moskës.

Kështu deklaroi dje kryetarja e Komisionit, Ursula von der Leyen, duke folur në seancën plenare të Parlamentit Evropian.

 “Putin, keni bërë një gabim”, tha ajo. “Sanksionet që tashmë janë aplikuar po “dobësojnë” Rusinë”, shtoi ajo.

Megjithatë, me sa duket, sanksionet do të jenë kryesisht simbolike.

Lista e përgatitur nga Komisioni përfshin disa dhjetëra personel ushtarak të Rusisë dhe Bjellorusisë, si dhe disa rusë të dyshuar për rrëmbimin e fëmijëve nga Ukraina. Masat do të kenë të bëjnë gjithashtu me disa kompani jashtë BE-së që ndihmojnë Rusinë të blejë materiale të ndaluara ushtarake.

Duket se ndalimet ndaj metaleve ruse, gazit të lëngshëm apo bizneseve bërthamore nuk do të jenë në listë, pasi anëtarët e komisionit duhet të bien dakord menjëherë pas raundit të 12-të të sanksioneve, të shpallura më 19 dhjetor, dhe “paketa” e re duhet të jetë gati më 24 shkurt.

Republika Çeke u përpoq të rivendoste propozimin që paraqiti në dhjetor për të kufizuar lirinë e lëvizjes së diplomatëve rusë në zonën Shengen, që do të nënkuptonte, për shembull, një ndalim të lëvizjes së një diplomati rus me bazë në Luksemburg në Belgjikë ose Holandë. .

Megjithatë, Austria, Gjermania dhe Franca reaguan duke konsideruar se do të ishte e vështirë të zbatohej masa në fjalë, ndërkohë që ekzistonte shqetësimi për kundërmasa nga Rusia që do të kufizonin lëvizjen e diplomatëve evropianë drejt Moskës.

Duhet të theksohet se BE-ja ka dëbuar tashmë 300 diplomatë rusë me akuza për spiunazh në vitin 2022, ndërsa sanksione janë vendosur ndaj rreth 2000 shtetasve dhe subjekteve ruse. Në fund të fundit, BE-ja tashmë ka “ngrirë” asetet ruse që arrijnë në 320 miliardë euro, ndërsa ka vendosur sanksione për artikujt komercialë, të vlerësuar në 135 miliardë euro./vizionplus.tv/